Laboratorijske pretrage

Pretrage krvi:

1. Hematološke pretrage:

broj eritrocita, leukocita, trombocita, hematokrit, hemoglobin, MCHC, diferencijalna krvna slika
Nalaz je gotov za 15 minuta.

2. Biokemijske pretrage:

  • urea i kreatinin
  • bilirubin
  • glukoza
  • enzimi: ALP, GPT(ALT), GGT, AST, CK, amilaza, pankreasna amilaza, pankreasna lipaza test
  • kolesterol
  • elektroliti- kalij, kalcij, natrij, fosfor, klor
  • albumini, globulini, ukupni proteini, A/G
  • tCO2 (ugljični dioksid u krvi)

Postoje razni biokemijski paneli s različitom kombinacijom testova.

Nalaz je gotov za 15 minuta.

3. Hormonalne i druge specifične pretrage

Progesteron test – kvantitativni test koji određuje točnu koncentraciju progesterona u krvi (ng/ml). Mjerenje koncentracije progesterona u krvi kuja radi se da bi se odredilo optimalno vrijeme parenja, tj. plodni dani. Kod gravidnih kuja razina progesterona u krvi naglo padne unutar 24 h prije početka štenjenja. Taj podatak nam je važan radi određivanja optimalnog vremena za carski rez kod kuja koje se ne mogu same ošteniti što je često slučaj kod brahiocefaličnih pasa.

Nalaz je gotov za 15 minuta.

T4 – hormon štitnjače tiroksin čije smanjeno lučenje kod pasa i mačaka izaziva hipotireoidizam, a pojačano lučenje hipertireoidizam.

Nalaz je gotov za 15 minuta.

 

TSH – hormon tireotropin koji luči hipofiza i potiče štitnjaču na lučenje T4 hormona.

Nalaz je gotov za 15 minuta.

Od hipotireoze najčešće obolijevaju psi  srednjih do velikih pasmina u srednjoj i starijoj dobi. Smanjeno lučenje hormona štitnjače utječe na sve organske sustave. Najčešći klinički simptomi bolesti su depresija, letargija, debljanje, neaktivnost, umaranje, bradikardija, tupost, psi su osjetljivi na hladnoću, suha dlaka bez sjaja koja pojačano ispada, vrh repa bez dlake, česte upale kože i ušiju, neurološki simptomi. Osim kliničkih simptoma za dijagnostiku hipotireoze nužne su laboratorijske pretrage. Započinjemo s hematološkim i biokemijskim pretragama krvi, te potom određujemo koncentracije hormona T4 i TSH. Ako je nalaz koncentracije T4 unutar fizioloških vrijednosti, možemo isključiti hipotireozu. Ako je snižena koncentracija T4, a povećana koncentracija TSH, u 95% slučajeva možemo potvrditi dijagnozu hipotireodizma.

Od hipertireoze najčešće obolijevaju starije mačke. Bolest nastaje zbog prekomjernog stvaranja hormona T4 (tiroksina) i T3 (trijodotironina) u štitnjači. Najčešći uzrok tome su benigni tumori u štitnjači te rijetko karcinomi. Uzrok hipertireoze u mačaka može biti i tumor hipofize koji počne pojačano lučiti hormon TSH, a TSH potiče stvaranje hormona štitnjače T4 i T3. Mačke koje boluju od hipertireoze su hiperaktivne, gube na tjelesnoj masi, pojačano žeđaju i mokre, imaju pojačan apetit, neurednu dlaku koja pojačano ispada, proljev, povraćanje, dahću i ne podnose vrućinu, imaju srčane aritmije, tahikardiju, promjene u ponašanju s jakim glasanjem. Za dijagnostiku bolesti potrebno je napraviti hematološku i biokemijsku pretragu krvi, kardiološku pretragu te hormone štitnjače T3, T4 i fT4. Liječenje je medikamentno i kirurško tj. odstranjuje se cijela štitnjača ili dio koji je zahvaćen tumorom.

cCRP –  C reaktivni protein je protein akutne faze upale koji počinje rasti kod pasa već za četiri do šest sati nakon upalnog procesa. Marker je bolesti u pasa i ima određenu prednost nad leukogramom jer njegova koncentracija brzo raste. Povećan je kod  infekcija, parazitarnih invazija, trauma, kirurških zahvata, imunoloških poremećaja te kod neoplazija. Pomoću njega pratimo promjenu zdravstvenog stanja pacijenta u pravcu poboljšanja ili pogoršanja bolesti.

Nalaz je gotov za 3 minute.

fSAA  –  serumski amiloid A je upalni marker koji kod mačaka osim za detekciju upalnih procesa može poslužiti kao prognostički marker za neke druge bolesti (pankreatitis, hipertireoidizam, limfom).

Hb1Ac – pretraga koja nam služi za dijagnostiku i dugotrajnu kontrolu dijabetesa  jer nam  daje rezultate koncentracije glukoze u krvi unatrag tri mjeseca.

Ovaj je test točniji za dijagnostiku šećerne bolesti od redovitog mjerenja glukoze u krvi. Razina glukoze u krvi životinja varira ovisno o prehrani, tjelesnoj aktivnosti te o stresu koji dožive dolaskom kod veterinara i vađenjem krvi. Mačke su posebno osjetljive pa im kratkotrajno poraste koncentracija glukoze u krvi što ne znači da boluju od dijabetesa. Pretraga glikozilirani hemoglobin (Hb1Ac) točnija je zbog stabilnosti glikoziliranog hemoglobina u krvi jer ne reagira na stres, tjelesnu aktivnost ili prehranu. Osnova terapije kod dijabetesa pasa i mačaka poseban je režim prehrane, pojačana fizička aktivnost životinje, edukacija vlasnika i aplikacija inzulina. Kod životinja koje primaju inzulin, test Hb1Ac bi se trebao raditi svaka tri mjeseca. Ako su njegove vrijednosti normalne onda ostajemo na istoj dozi inzulina, a ako su njegove vrijednosti povišene moramo povećati dozu inzulina da se snizi razina glukoze u krvi.

D –dimer – krvna pretraga koja detektira stvaranje intravaskularnih ugrušaka te je koristimo za dijagnozu diseminirane intravaskularne koagulacije (DIK),  moždanog ili srčanog udara.

Nalaz je gotov za 3 minute.

 

kortizol – hormon koji luči nadbubrežna žlijezda.

Hipoadrenokorticizam (Addisonova bolest) je bolest koja se javlja kad kora nadbubrežne žlijezde proizvodi sve manje hormona kortizola i/ili aldosterona. Mogu oboljeti psi bez obzira na dob, ali najčešće obolijevaju ženke mlađe i srednje dobi. Dijagnoza se postavlja ACTH stimulirajućim testom. Potvrdu dijagnoze daje nam razina kortizola u krvi izmjerena tijekom testa. Kad bolest potraje, izaziva promjene opasne po život.

Klinička slika je nespecifična, a najčešći simptomi su gubitak apetita, proljev, povraćanje, letargija, slabost, drhtanje, poliurija, polidipsija, gubitak težine, bradikardija, hipotermija, hipoglikemija i šok.

Hiperadenokorticizam (Cushing’s disease) je bolest u pasa koja nastaje kad kora nadbubrežne žlijezde izlučuje u krv povišene koncentracije glukokortikoida te ijatrogenog razloga koji nastaje zbog dugotrajne i učestale primjene glukokortikoida u liječenju i kontroli alergijskih stanja i imunoloških poremećaja. Najčešće obolijevaju psi srednje i starije dobi. Bolest nastaje zbog tumora na hipofizi (obolijevaju najčešće pasmine u tipu terijera i pudle) ili tumora nadbubrežne žlijezde (češći je u velikih pasmina).

Simptomi su polidipsija, poliurija, polifagija, bačvasto povećani obujam trbuha, gubitak tjelesne i mišićne mase, prebrzo umaranje i alopecija. Svi psi ne moraju imati sve simptome bolesti. Bilo koja kombinacija simptoma može ukazivati na bolest npr. polidipsija i poliurija.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, hematološkom i biokemijskom analizom krvi, analizom urina, ultrazvučnom pretragom abdomena te usko specifičnim endokrinološkim testovima koji uključuju test supresije s niskom dozom deksametazona i ACTH stimulacijski test. Izmjerene razine kortizola u krvi tijekom testova daju nam dijagnozu Cushingove bolesti.

Liječenje bolesti ovisi o tome je li hiperadenokorticizam ovisan o hipofizi ili nadbubrežnoj žlijezdi. Ako je ovisan o hipofizi, liječenje je isključivo medikamentno, ali ako je ovisan o nadbubrežnoj žlijezdi, može se liječiti i kirurški i medikamentno.

Pretrage urina:

Analiza urina se sastoji od tri komponente: fizikalne i biokemijske pretrage te pretrage sedimenta urina pod mikroskopom. Urin za pretragu mora biti svjež, što znači ne stariji od dva sata.
Fizikalnu i kemijsku pretragu sa četrnaest parametara obavlja aparat Vetscan.

Mikroskopskom pretragom sedimenta urina možemo vidjeti kristale, bakterije, leukocite, eritrocite, epitelne stanice, hijaline cilindre i druge elemente. Kristali su nam posebno zanimljivi  jer njihov povećan broj dovodi do stvaranja mokraćnih kamenaca kod pasa i mačaka. U sedimentu najčešći kristali su struviti i kalcij oksalati, a rjeđi cistin, ksantin, amonijev urat.


Koprološki pregled: pregled stolice pod mikroskopom